UPORABA ULTRAZVOKA V TERAPEVTSKE NAMENE:

Uporaba ultrazvoka za terapevtske namene je bila predstavljena in sistematsko proučevana po drugi svetovni vojni. V Italiji je dobila takojšno pozornost in številne italijanske študije so veliko prispevale k eksperimentalnim in kliničnim raziskavam na tem področju. Ultrazvok se prenaša v obliki kompresije-dekompresije valov, s premiki naprej in nazaj prenašanja srednjih delcev, vzporedno v smeri širjenja valov.

TERAPEVTSKA NAVODILA:

Lahko se uporablja za tretmaje stalnih ali spreminjajočih bolečin. V spodnjem delu hrbta in vnetje živca (zmanjšana intenzivnost in obsevanje izbočenosti glavnega dela živca). V lopatičasti-nadlahtni-obsklepna ultrazvočna terapija lahko razbije poapnitev in pospeši ponovno vsrkavanje kalcijskih solnih usedlin. V primeru epikondilitis (= vnetje epikondila), Dupuytren-ova bolezen, se ultrazvok uporablja za izboljšanje učinkovitosti kinetične-terapije (kinetics = nauk o gibanju).

SPECIFIČNE APLIKACIJE ZA FITNES IN LEPOTO:

- aplikacije za vpijanje aktivnih snovi na obrazu in telesu

Program se uporablja za nanašanje kozmetike. Ultrazvok omogoča vpijanje olj, topljivih mastnih vitaminov, liposomov, emulzij in vodno topljivih povzročiteljev. Učinek je povečanje prepustnosti celic, zmanjšanje funkcionalnih ovir kože in povečanje aktivnosti aktivnih sestavin.

- tretma površinskih gub in občutljive kože

Tretma se uporablja za glajenje gub (črte izražanja). Zahvaljujoč se termalnim učinkom, ultrazvočni valovi ogrejejo tkivo, lajšajoč biokemične in metabolične procese.

- tretma akn in mozoljev na obrazu in telesu

Poleg proti-razdražljivemu učinku, ultrazvok aktivira vlaknasto tkivo, ki igra pomembno vlogo v procesu obnavljanja. Kolagen in elastična vlakna ustvarjena po ultrazvočnem tretmaju povečajo elastičnost tkiva, zmanjšujejo možno nastajanje po-aknaste bolečine. Utegnejo tudi pospeševati vpijanje izdelkov za tretiranje aken in na tak način povečati njihovo učinkovitost.

- tretma celulita

Idealno je za tretma celulita. Termalni učinki mobilizirajo maščobo znotraj obravnavanega območja in s tem pospešujejo metabolizem in poznejšo odstranitev.

SPECIFIČNE APLIKACIJE ZA ZDRAVJE:

Terapevtski učinki ultrazvoka so delno povzročeni s povečanjem temperature. Ti vključujejo olajšanje bolečin tako kot tudi vlaknastih in hranilnih učinkov.

a) Lokalna anestezija

Učinek lokalne anestezije se pojavi zaradi vročine in verjetno tudi zaradi neposredno delovanje ultrazvočnih valov na občutljive konice živcev.

b) Fibrozno delovanje

Ultrazvočni valovi povzročijo, da tkivni delci nihajo, kar razbije kolagena vlakna vlaknastih tkiv.

c) Hranilni učinek

Vazodilitacija, ki je rezultat visoke temperature omogoča odstranitev katabolit in omogoča da gredo hranila in kisik v tkiva. Po tej poti, ultrazvok izboljša hranilnost tkiva, pospešuje popravilo poškodovanih tkiv in hitrejše razkrajanja vnetnega procesa.

SPECIFIČNE APLIKACIJE ZA ŠPORT:

- sproščanje nategnjenih mišic

Sproščanje nategnjenih mišic je povezano z učinkom vročine in mikromasaže na tkivo z ultrazvočnimi valovi. Idealno je za sproščanje preobremenjenih mišic in odprave mišičnega krča, kot posledice fizične vaje ali poškodbe.

(Avtorica besedila: Ružica)